top of page

Verslag Kwartaalbijeenkomst 28 maart

  • vriendinnenvancart
  • 28 apr 2023
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 9 mei 2023



Op dinsdag 28 maart kwamen we met ruim 30 ondernemers bij elkaar voor de eerste kwartaalbijeenkomst van dit jaar. We waren te gast bij sociaal recyclebedrijf i-did op de Floridadreef. Hieronder lees je een korte samenvatting van alle onderwerpen die aan bod zijn gekomen, de presentatie is hiernaast of via deze link te bekijken. De volgende kwartaalbijeenkomst is op 27 juni. Zet deze datum vast in je agenda!


We beginnen het verslag met de mooie bedankmail die we ontvingen van host Anita Hardeman:



Beste ondernemers van Nieuw Overvecht,


Wat fijn dat er zoveel belangstelling was voor de kwartaalbijeenkomst over duurzaamheid en wij waren vereerd dat wij namens i-did jullie mochten ontvangen in ons naaiatelier. Leuk om te vertellen wat wij zo allemaal doen, namelijk oud textiel recyclen door er vilt van te maken in onze fabriek en dit vilt te verwerken in mooie tassen, accessoires en akoestische oplossingen voor bedrijven en particulieren. En het maken van de producten wordt gemaakt door onze deelnemers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en die bij ons een traject volgen zodat ze daarna werkfit aan de slag kunnen in een reguliere baan. Een aantal ondernemers heeft tijdens de bijeenkomst al aangegeven belangstelling te hebben voor onze deelnemers om hen een baan aan te bieden als zij klaar zijn bij i-did.Wij hopen dat er meer ondernemers in Nieuw Overvecht onze deelnemers een baankans kunnen geven!


Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen; anita@i-did.nl

Anita Hardeman - Coach i-did

Bekijk de video over het werkproces van i-did op de website: https://www.i-did.nl/i-did-factory

Lara Simons van het Ondernemersloket vertelde ons tijdens de kwartaalbijeenkomst over alle projecten en programma’s over duurzaamheid die spelen op het bedrijventerrein. Omdat er zo veel aanbod voor eigenaren en ondernemers is, werkt het loket aan een overzicht. Dit overzicht moet handvatten bieden bij de keuze op welke manier je aan de slag kan of kan aansluiten als je ambitie hebt om te verduurzamen.


Ezra Schussler, adviseur energietransitie van gemeente Utrecht, werkt momenteel aan een pilot waar oplossingen voor het netcongestieprobleem worden onderzocht. Netcongestie betekent dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnetwerk om projecten voor duurzame energieopwekking te kunnen realiseren. Eind april wordt er ook een subsidieregeling opengesteld voor een extra financieel steuntje in de rug bij de verduurzaming van bedrijven.

Op bedrijventerrein Nieuw Overvecht verkennen ondernemer Zeldenrijk Snacks en Vastgoedeigenaar AMCO of de energie onderling uitgewisseld kan worden. Ook installatiebedrijf Bos doet mee met een pilot, deze tweede pilot is gericht op het opslaan van de eigen zonne-energie en het aanleggen van lichtgewicht zonnepanelen. Wil je meer weten over deze pilots, neem dan vooral contact op met het Ondernemersloket.

Meer weten over netcongestie, en wat er gedaan wordt om dit op te lossen? Bekijk dit filmpje van netwerkbeheerder Stedin.


Na zijn collega vertelde ook Robin de Haan, adviseur aardgasvrij van gemeente Utrecht over zijn aanpak. De grote vraag waar Utrecht voor staat is wèlke aanpak je kiest om aardgasvrij te worden. Om daarin de juiste keuze te kunnen maken is input van bedrijven nodig. Veel ondernemers denken al mee, maar de gemeente hoopt nog meer ondernemers en eigenaren te spreken om een passend plan te kunnen maken. Dit voorjaar publiceert de gemeente een routekaart voor de verschillende Utrechtse bedrijventerreinen met de meest passende aanpak. Ook komen er in juni verschillende workshops om meer informatie te bieden over hoe de energietransitie het beste aan te pakken is op jouw bedrijf. Heb jij ideeën over de transformatie naar een aardgasvrij bedrijventerrein? Meld je dan bij het Ondernemersloket.


Ook op het gebied van vervoer heeft de gemeente groene ambities. Erik Remkes van gemeente Utrecht legt uit wat er de komende jaren gaat gebeuren. Vanaf 2025 gaat de milieuzone ook gelden voor vrachtverkeer en bestelbusjes. Ook in 27 andere gemeenten gaat dit in. Bij de invoering gelden een aantal overgangsbepalingen. Omdat er nog onvoldoende elektrische vrachtwagens zijn, geldt voor vrachtverkeer bijvoorbeeld een overgangsregeling tot 2030. Aart adviseert om nu vast te kijken op www.opwegnaar6.nl en daar online een kentekencheck te doen. Dan kun je per voertuig zien tot wanneer je in de zone kan en welke stappen je kan ondernemen om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe situatie. Alle presentaties zijn via deze link te bekijken.



Soprema center Utrecht is begonnen met het inzamelen en het geven van een nieuw leven aan piepschuim. Anton Heijsteeg, vestigingsleider van Soprema kwam hier meer over vertellen: "Dit verpakkingsmateriaal moet je normaal gesproken tegen betaling afvoeren bij de milieustraat. Soprema gaat dit nu vanaf 30 kuub gratis ophalen. Het materiaal wordt geshredderd en opnieuw gebruikt in nieuwe blokken. Gebruik je minder, maar nog altijd flinke hoeveelheden piepschuim, dan kan je een speciale inzamelingszak ophalen bij Soprema en die wanneer hij vol is weer inleveren". Soprema is een groothandel in dakmaterialen en heeft heel veel kennis in huis om je verder te helpen met vergroenen en vergelen van je dak in grote volumes.


Mehmet Eroglu, bestuurslid van Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht, nodigde alle ondernemers van het bedrijventerrein uit voor een iftar maaltijd. Het is deze maand ramadam. Een maand van bezinning, verbinding, liefdadigheid en saamhorigheid. Vanuit de Ondernemersverenging Nieuw Overvecht wordt er op dinsdagavond 18 april een iftar maaltijd georganiseerd bij Partycentrum Luxury.

De zijstraten in het oudere gedeelte van Nieuw Overvecht worden onder handen genomen door kunstenaars. Het idee is dat de straten meer een eigen identiteit krijgen en dat de ondernemers die er gevestigd zijn beter zichtbaar en vindbaar worden. Tijdens de kwartaalbijeenkomst gaven curator Marije Lieuwens en kunstenaar Tian Teng een presentatie over waar zij nu aan denken. De slides zijn hier te bekijken.


Bram Eindhoven is sinds oktober 2022 gebiedsmanager ondermijning voor onder andere bedrijventerrein Nieuw Overvecht. De negatieve aandacht die er af en toe is voor het terrein doet volgens hem geen recht aan alle energie en creativiteit die er in het gebied te vinden is. Toch is ondermijning wel degelijk een heet hangijzer op het terrein. Daarom organiseert hij de komende weken een campagne om de meldingsbereidheid onder ondernemers te verhogen. Met alleen controles ben je er namelijk niet, we hebben elkaar nodig om het bedrijventerrein veilig en sociaal te houden. Je leest hier meer over de actie.


Op de Arkansasdreef 22 is sinds kort DePlaatsmaker neergestreken. Deze creatieve huisvester realiseert hier 2000m2 werkruimte voor kunstenaars. Arna Notten, directeur van DePlaatsmaker, vertelde dat het pand tot aan de zomer verder gevuld zal worden met creatieve ondernemers. DePlaatsmaker is de huisvester van meer dan 1000 kunstenaars in heel Utrecht. De Arkansasdreef is hun eerste locatie op het bedrijventerrein en ze hebben veel interesse om samenwerkingen op te bouwen.


Esmee de Nie, provincie Utrecht, nam van de gelegenheid gebruik om op de open zeepkist te springen met een boodschap voor ondernemers en eigenaren. De provincie kan namelijk een goede partner zijn in het verduurzamen van bedrijventerreinen, collectief maar ook individueel. Er zijn allerlei subsidiemogelijkheden voor haalbaarheidsonderzoeken, accu’s en zon op dak.


De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.




Comments


bottom of page