top of page

Optimaliseren energieverbruik

  • vriendinnenvancart
  • 11 feb
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 feb

Netcongestie is een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen. Het energienet in onze omgeving is vol en de komende jaren is er weinig ruimte te verwachten. Daardoor kunnen bedrijven hun energieaansluitingen niet uitbreiden. Daarom is het Ondernemersloket vorige jaar samen met de gemeente gestart met een tweetal pilots die de netcongestie kunnen verlichten. In dit bericht de resultaten van de eerste pilot.


Pilot 1 - optimaliseren energieverbruik

Bij Bos Installatiewerken en Daktechniek is onderzocht welke maatregelen getroffen kunnen worden om het energieverbruik van het bedrijf te optimaliseren. Door zonne-energie op te wekken en over te stappen op een elektrisch wagenpark dat ook als batterij kan werken. Het onderzoek van InsideOut, ook op ons terrein gevestigd, leverde een stappenplan op dat ook door andere bedrijven gevolgd kan worden.


Naar aanleiding van de pilot is inmiddels het hele wagenpark van Bos volledig minimaal Euro6 of Elektrisch. De onderzoeksresultaten helpen Bos verder om zowel het pand als het wagenpark emissieloos maken voor een duurzame toekomst.


Stappenplan:


Stap 1: Analyse van de huidige situatie

Begin met het verzamelen van gegevens over de huidige elektrische aansluitingen en vermogens van het bedrijfspand. Installeer vervolgens een energiebeheersysteem, zoals de FOXTROT energiemanager, om nauwkeurig en real-time het energieverbruik te monitoren. Bouw een dataset met gedetailleerde energieverbruiksdata, gemeten met een frequentie van 10 minuten, om trends en pieken in het energiegebruik te analyseren. Identificeer en analyseer de oorzaken van energiepieken en bereken het gemiddelde per uur gevraagde vermogen en het totale jaarlijkse energieverbruik om inzicht te krijgen

in de vermogensvraag.


Stap 2: Uitbreiding van zonnepanelen

Inspecteer de huidige installatie van zonnepanelen en evalueer de energieopbrengst. Identificeer beschikbare ruimte op het dak en andere geschikte oppervlakken van het gebouw voor extra zonnepanelen. Ontwikkel een strategisch plan om de capaciteit voor zonne-energieopwekking te vergroten en de energieproductie gedurende de dag te verdelen. Implementeer de geplande uitbreiding door nieuwe zonnepanelen op strategische locaties te plaatsen, waarbij rekening wordt gehouden met de optimale oriëntatie en hellingshoek voor het maximale gebruik van zelf opgewekte energie.


Stap 3: Elektrificeren van het wagenpark

Inventariseer de huidige vloot van bedrijfsvoertuigen en bepaal hun dagelijkse energiebehoeften. Plan de transitie naar elektrische voertuigen door geschikte modellen te selecteren en een oplaadschema op te stellen. Installeer voldoende laadpunten op het terrein van het bedrijf en implementeer een load balancing systeem om de beschikbare energie efficiënt te verdelen en te benutten voor het opladen van de voertuigen.


Stap 4: Implementatie van batterijopslag

Selecteer een passend batterijsysteem, om overtollige zonne-energie op te slaan en piekbelastingen te beheren.


Stap 5: Monitoring en optimalisatie

Gebruik een energiemanager voor continue real-time monitoring van energieopwekking, -opslag en - verbruik. Analyseer de verzamelde data en pas instellingen en procedures aan om de efficiëntie van het energiebeheer te verbeteren en gebruik slimme aansturing van elektrische apparatuur.


Wil je ook aan de slag met het optimaliseren van jouw bedrijf? Neem dan contact op het het ondernemersloket en we helpen je op weg.




Comments


bottom of page